tisdag 21 oktober 2008

Ibland vill man bara.... *gnisslar tänder*

I helgen gick jag en akutjour... på akuten, då. En av mina patienter kom in för bröstsmärta, vilket är vanligt. Och medan jag tog anamnes kom det fram att min patient hade använt Viagra kvällen innan, och hade generellt använt det ofta på senaste tiden. (Kan då hos vissa människor utlösa bröstsmärtor.) Inget mig emot. Och så pratar vi lite till och han berättar att hans erektionsbesvär, som är en konsekvens av hans canceroperation, var svårare att få besked om än cancerbeskedet.
Då tittar han lite försiktigt på mig. Jag nickar, för jag förstår honom helt. Att man har cancer är svårt att få höra. Att ens livskvalitet kommer vara piss under tiden, det är snäppet värre kan jag tänka mig. Huvudsaken är inte att man lever i bemärkelsen att man andas, utan att man LEVER. Sex hör till livskvaliten. Innan jag hinner förklara att jag förstår honom precis, släpper han kommentaren som får mig att bli något förbannad.
"Fast ja. Det kanske är svårt att förstå om man är kvinna. Det är väl en mansgrej."

Ursäkta? Hörde jag dig rätt? Jag är normalt ingen manshatande feminist som letar efter minsta tecken till könsfördomar för att lägga fram mina monologer om genusperspektiv och -frågor etc. Verkligen inte. Och jag är ganska tolerant mot fördomar från människor som inte har tillräckligt med erfarenhet för att ha hunnit göra sig av med dem. En gammal, dement tant på 96 som tror att alla läkare är män och alla sjuksköterskor är kvinnor stör inte mig. Och jag bryr mig inte ens om att försöka argumentera om det.

Men vad jag inte tolererar är att en medelålders man, inte bara gör sin sexualitet superior över kvinnans. Nej, han driver det steget längre och hävdar att sexualitet generellt är ett manligt attribut! Att det hör till mannens livskvalitet, medan kvinnan kan tänka sig att leva utan sex bara hon får leva. Då undrar jag som vad? Som älskad moder, god livskamrat, aktad hustru... madrass?

Hur kan man vara vid sina sinnens fulla bruk och på rent allvar hävda att sexualitet, det är en mansgrej? Kvinnor är också sexuella varelser... remember? Det är ett faktum som krävs rent evolutionärt för att arten ska växa. Liksom!

Denna händelse fick mig att tänka på en kommentar jag hört en gång när någon frågade en tjej om hon tänker på sex. Generellt. Den här mannen var betydligt yngre. Vilket gör hela situationen ännu mer absurd. Jag vet inte med er. Men jag blir mörkrädd när man i våra generationer fortfarande associerar sexualitet med manlighet. Varför skulle en tjej i sina bästa dagar inte tänka på sex? Är inte det en njutning som hör till kvinnans liv också? Då skrattade den här tjejen och sa: "Vad tror du jag är? Ett helgon? En nunna?" och han tittar konfunderad och svarar med all uppriktighet: "Ja. Ni tjejer har ju inte sex bara för att ha sex."

Mycket möjligt att det är som denne unge herre tror. Att vi är mer reserverade när det gäller att skaffa oss könssjukdomar. Men det behöver absolut inte betyda att kvinnor är mer reserverade när det gäller sex generellt. Kvinnor tänker på sex och fantiserar i lika stor utsträckning som män. Blir kroppsligt attraherade av män. Och behöver absolut inte ett äktenskapskontrakt för att studera möjligheterna till lite rumlande i halmen med en attraktiv man. Kom det som en chock?

Ett klassiskt argument är att män behöver sex mer än kvinnor. Jag har även hört det otroligt korkade argumentet att män kan få ont om dem inte får ett antal utlösningar per viss period. Ett gäng äldre damer satt en dag och diskuterade på bordet bredvid på ett café att dem tyckte att porr var kvinnoförnedrande, men dem förstod också att män sökte sig till porr. Dem hade nämligen i sin natur ett behov av sex, som kvinnor inte har.

Allt detta är skitsnack. Det hela handlar bara om att män förväntas gå omkring och vara mer upphetsade än kvinnor - och är argument för att en man ska komma undan med mycket skit. Kvinnor blir också upphetsade av mycket. Hur kommer det sig att dem är mer sällan inblandade i sexuella trakasserier än män? Varför hör man sällan om kvinnor som våldtagit en lättklädd, berusad ung man? Varför finns det fortfarande ingen porrindustri för kvinnor? Just ja, för idag är ett resultat av det patriarkala igår, där männen skyddar varandras ryggar.

Och när kvinnor säger så om andra kvinnor, undrar man: "Känner dessa damer till en annan ställning än madrassen (i folkmun även kallad missionärställning)?"

Nej, fan. Det är dags att vi för en gångs skull lär oss bejaka kvinnan som en sexuell varelse. Det är inte acceptabelt att det hör till mindre allvarliga symptom att en kvinna förlorar sin libido i samband med sjukdom, medan mannen ska ha behandling anpassad efter sitt sexualliv. Det är inte acceptabelt att man än idag tror att det är mannen som ska lead the way i sängkammaren, för han är mer sexuell. Sexuallivet är en del av livet för båda kön. Det hör till livskvalitet för båda. Och jag tror inte det finns många kvinnor som skulle vilja fortsätta leva ett liv utan sex.

7 kommentarer:

Steve sa...

Att vi ser män som mer sexuella varelser än kvinnor beror på att deras libido syns, till skillnad från kvinnors. Jag tror på att kvinnor är minst lika upphetsade och tänker på sex i samma utsträckning som män, men det är inget som riktas uppåt och därför har vi fått en lite förvrängd bild av det hela.. Men jag tror att det vänder snart med vår generation Fattema. Om det inte finns några sexuella kvinnor, vilka är det som dessa män (som bara har sex för sexets skull) har sex med?

Ah, sen är det intressant med frågan varför det inte finns några våldtäktskvinnor. Kan det bero på lagens tolkning av vad en fullbordad våldtäkt är? Kan det bero på att kvinnor har bättre kontroll på impulser än män?

B. sa...

AMEN!

Fatoma sa...

Nej steve. Jag tror att det inte finns så många våldtäktskvinnor för att vi helt enkelt inte tillåter det. Alla nickar och håller med om att våldtäkt är rätt, men många tänker ändå tanken att hon var för berusad, hade för kort kjol, kanske inte var tydlig i sitt nej och män är så översexuella att dem inte kan kontrollera sina lustar. Att dem inte kan göra det är bara för att vi tillåter det. Kvinnor ska kunna och kan kontrollera sin sexualitet, männen har lite svårare för att vi tillåter det att vara så. Ställer vi krav på män att kontrollera sig, och slutar skydda deras lust så kommer våldtäkt minska i världen. Det är en kulturell fråga helt enkelt.

Hahaha, Liz, var det ett AMEN! till mig eller till mannen som fällde kommentaren? :P

Fatoma sa...

våldtäkt är fel menade jag... LOL! blev lite fel där. :$

B. sa...

AMEN till DIG såklart Fattema! Det är vid såna stunder som även min manshatande feministsida kommer fram! Redo att hugga av..eeh..ja.

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=0sR2bh9xMk8

Håller med!

men för att komentera steve's tanke om våldtäktskvinnor:
1) It's physically harder for a woman to rape a man (you study anatomy so it should be self evident), so usually cases of male rape are filed under "sexual harrassment". I don't know how it is in sweden, but in brittain "rape" involves penetration of some kind...
2) Anywho, cases may (MAY being the key word here, there aren't many male rape cases where the offender was a woman) fail for men because if a woman forces a man to have sex with her then his shlingshlong needs to be erect. And if it was erect then it means that he was aroused, thus wanted to have sex (i'm just saying that that is how the defense argues).
3) Also, it is so taboo for a man to admit that he was raped, that not many cases are reported at all.

Having said that, I think that female rapist numbers are only a fraction of male rapist numbers.

Anonym sa...

1. Det framkommer väldigt tydligt i ditt inlägg att du vill ta fram din "manshatande feministsida" oavsett om det är rättfärdigat eller ej.

Du har grundat hela ditt inlägg på den lilla (onämnbart värda) kommentaren din patient spotta ur sig. Han är/var Cancersjuk, och hade erektionsbesvär, och öppnar sig "helhjärtat" och berättar om väldigt *PERSONLIGA* problem för en kvinna eller överhuvdtaget annan människa. Är det inte då rent logiskt att han kanske refererar till att du inte har samma kön som honom och inte förstår innebörden av att han under sitt långa liv haft ett yttre "organ" som han fullt kontrollerat och nu långsamt förlorar kontrollen över?. Kan det även vara så att kommentaren var menad i ett psykologiskt försvars syfte och han kanske ville få den där "Vi och Ni" ( Vi männen och ni kvinnor) känslan? för att inte känna sig avlägsen från att få vara en normal människa?, och hans kommentar är inte osann, kanske lite dåligt formulerat och det leder till den andra saken...


2. Självklart tänker tjejer också på sex, Men du kan inte undkomma det faktum att Mannen vetenskapligt och även ur ett religöst perspektiv(islam, kristendom) är personen med den starkare sex lusten, Sexlusten är inget du utvecklar med åldern, eller något du snubblar på , Vi är skapade på det viset för att föröka oss. I och med den skapelsen är mannen självklart biologiskt byggd till att hitta kvinnan och inte* vice versa, att sex överhuvudtaget är skönt är för att vi som människor ska fatta att vi gör rätt, och det leder till förökning.

Vi är självklart inte djur, men levnads strukturen är lik, föda, finna ett hem, få barn, och ta hand om dem. Leva och dö.

Hanen i djurlivet, har även där en större roll när det gäller Sex´t, och även hans sexlust utmärker sig uppenbarligen mycket mer än honans.

Men nutidens tänkande har blivit så segregerat från verkligheten, och det är ju "fruktansvärt" att acceptera att mannen kanske njuter mer eller känner mer hunger av sex än kvinnan i dagens samhälle. Tråkigt att "rättvisa" ska komma före saningen.


Anyways, Ville bara säga att jag tycker du är skitsmart och det är roligt och läsa dina inlägg, detta inlägget var det enda jag ville kommentera haha :).